Nicole Vos Counseling

Stress
APS Stress Counseling School Counseling Voorlichting Massage   Contact

Wat is stress? Wat doet een Counselor? Wat bied ik u?
Wat is stress?

Stress is eigenlijk spanning en druk.

 Daarom zeggen mensen ook vaak:

"Ik sta onder spanning." of "Ik ben erg gestressed."

Stress is momenteel een algemeen gebruikt begrip, maar wat houdt het nu precies in? Stress is van oudsher een lichamelijke reactie op een mogelijk gevaarlijke situatie: er worden stoffen aangemaakt die ons lichaam in staat stellen om aan de gevaarlijke situatie te ontkomen of om te vechten.

Stress heeft dus alles te maken met:

 


Stress is dus een factor die bij het leven hoort. Vroeger bestond de gevaarlijke situatie uit het plotselinge oog in oog komen te staan met een gevaarlijk wild dier of een gewapende vijand, tegenwoordig bestaat de gevaarlijke situatie meer uit een te hoge werkdruk, onuitgesproken en onverwerkte problemen, langdurige vermoeidheid, of uit het negeren van de stressverschijnselen, waardoor er nog meer stress kan ontstaan.

Wat zijn deze stressverschijnselen? Het op welke manier dan ook het idee hebben niet optimaal te functioneren is een aanduiding van stress. Hyperventilatie, spanningshoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, vergeetachtigheid en neerslachtigheid zijn maar enkele van de tekenen die kunnen wijzen op een stresssituatie in een leven waarvoor geen verlichting kan worden gevonden.

© Nicole Vos